Zona Ozona Blog Party Kontakt

Korupcija i cenzura na javnoj televiziji i drugim medijima


U drugoj polovici devedesetih Zona Ozona je mogla postati poznat i uspješan bend, ali to se nije dogodilo. Korumpiranost i cenzura su nam slomili leđa i više se nismo mogli uspraviti.

Malo stariji se sjećaju emisije "Hit Depo". U njoj su se kao voditelji proslavili Daniela Trbović i Hamed Bangoura. Ta emisija je godinama bila početna stanica mnogim bendovima i pjevačima na putu do slave i uspjeha. Bilo je većih i manjih zvijezda, vremena su još uvijek bila dobra za muzičare. To prije svega znači da je u glavnim medijima, a posebno na javnoj televiziji (HRT) bilo dosta prostora za njihovu promociju. S pozicije marketinga, televizijske sekunde su jako skupe, a pogotovo minute. Mislim da kužite poantu. Neki ljudi su jednostavno bili u poziciji da privatiziraju te minute, koje su, barem na javnoj televiziji pripadale svima nama jer smo svi mi obveznici plaćanja televizijske pretplate.

Uglavnom, od trideset mjesta na top-listi Hit Depoa, s Jajetom smo došli do 28. a s Konjem do 20. mjesta. Svaka pjesma je bila samo dva tjedna na listi (emisija se emitirala svakog četvrtka). Neki su imali privilegiju da se vrte i po nekoliko mjeseci. Znali smo da su nam pjesme dobre, to se pokazalo i na koncertima, i na gostovanjima u radio emisijama na lokalnim radio stanicama. Zenica nikad nije puštena. Mislili smo da će Hrvatska mati bolje proći, ali i ona se mislim samo jednom emitirala. (Čak je njeno emitiranje bilo uvjetovano prolaskom Dinama u proljetnu fazu Lige prvaka, što se nije dogodilo. Mislim da se radilo o utakmici protiv Olympiakosa, gdje su nam obećali da će je pustiti ako Dinamo pobijedi.) Sve skupa, u nekoliko godina, naša četiri spota se nisu niti deset puta emitirala. A znam da je bilo nekakvih blijedih izvođača i nikakvih pjesama čiji spotovi su se tjednima vrtili na državnoj i drugim televizijama. (Nama na OTV-u, tadašnjoj glavnoj nezavisnoj televiziji, nikad nije pušten niti jedan spot, a uvijek smo bili vrlo uljudno primljeni.)

Zenica je možda cenzurirana, takva su vremena bila. U jednoj tada važnoj diskografskoj kući su nas odbili zbog riječi "krmača". Glavni urednik je zvao jezičnu redakciju HRT-a da provjeri porijeklo riječi "krmača". To je bila stvarno tragikomična situacija - bila su dva urednika - jednom je pjesma bila super i duhovita, ali na žalost on se nije pitao. Glavni urednik je sugerirao da je prase hrvatska riječ, a svinja srpska, i pazite ironije, bilo je upravo suprotno, svinja je hrvatska, a prase srpska riječ. A krmača je bila "trudna" svinja. Politički komesar je odlučio - prolaza nema.

To su vam pravila Balkana. Bez mita i političke podobnosti nema posla.

Bio je i jedan ovakav komentar: Nije za hrvatsko tržište. To je na našem CD-u napisao jedan od najvećih autora zabavne muzike na ovim prostorima, koji je tad radio kao urednik u Croatia Recordsu. Ne mislim da je tu bilo loših namjera, on je jednostavno tako mislio.

Ipak, da ne ispadne sve tako crno, imali smo priliku kod jednog velikog producenta i menadžera, ali i tu je bila kvaka - morali smo postati dance izvođači. Pristali smo da Jaje obradimo u dance verziji (autor aranžmana je Borivoj Vincetić) i to je stvarno dobro ispalo i svi smo se dobro zabavljali. Onda nam se počelo svašta obećavati, ali pod uvjetom da i Konja napravimo u dance-u. Ne sumnjam da bi to Borivoj opet dobro napravio (on je bio naš fan), ali to više ne bi imalo smisla. Sad ćete reći, pa sami ste krivi, imali ste priliku. Kako god bilo, sad imamo internet koji nas je učinio "jednakijima" u prezentaciji vlastitih ideja.

Volio bih da se pridružite diskusiji. Život je poprište surovih bitaka, neovisno jeste li političar, muzičar ili bilo što drugo.

NAPOMENA: Pjesme "Zenica blues" i "Hrvatska mati" u originalu izvode Zabranjeno pušenje, odnosno Tomislav Brajša.

DODATAK: Vrlo zanimljive i smiješne radijske komentare slušatelja na pjesmu "Jer ja sam konj" poslušajte na linku Legende (trajanje 1min 40sek). Završetak priče uz nevjerojatan obrat možete čuti na linku Sada kad smo tu.


Možda vas zanima ...

Zašto je Ivo Josipović izgubio izbore?

Arogancija i bahatost - dva glavna obilježja političke (ne)kulture

Da li smo nastali od majmuna? Pogledajte ove zapanjujuće fotografije ...


Tvoje ime:

Zadnje slovo u imenu i neki broj:Zona Ozona : Vezano za Ivanov komentar dodao bih da kod većine naših pjesama nije ni bio smisao smišljati dugačke tekstove pjesama jer što je tekst kraći lakše se pamti. Pjesme su prije svega stvarane za zabavu bez opterećivanja u smislu "što je pjesnik htio reći" tj. bez nekakvih političko-filozofsko-ekonomskih konotacija..... (Nino) 28.01.2015

Zona Ozona : I još nešto, Hrvatsku mati u ovom aranžmanu je nemoguće drukčije pjevati. Probaj, pa ćeš vidjeti. Ali, ona je vrlo korektno i otpjevana i odsvirana, i odlično funkcionira kao podloga za sportski spot. Sve su naše pjesme (i obrade) nastajale potpuno spontano. Hrvatsku mati je Shomy čuo kako svira u kamionu UNPROFORA, došao je na probu i iz zafrkancije počeo svirati u rhythm and blues fazonu, ja i Nino smo prihvatili, i stvar je bila gotova za pet minuta. (Ljubo) 27.01.2015

Zona Ozona : Ivane, poštujem tvoje mišljenje. Uostalom, napravio si detaljnu analizu na čemu ti se zahvaljujem. Možda mi nećeš vjerovati, ali pjesme zaista dobro funkcioniraju koncertno, ne samo ove nego i neke koje ćemo, ako ništa staviti kao demo snimke na stranicu. Tu će biti i malo više teksta. Možda već danas postavimo jednu prigodnu za Valentinivo. Obzirom da su naše pjesme minimalističke što se tiče aranžmana, svakako ih je preporučljivo slušati glasnije. Pjesme su sigurno mogle ispasti bolje, ali studijsko vrijeme košta a nama se ulaganja nisu vraćala, tako da smo morali biti štedljivi. Ja se nadam da ćemo kad tad te pjesme objaviti kako spada, snimljene u odličnim uvjetima, pa neću morati govoriti da se trebaju slušati glasnije, bit će svakako dobre. (Ljubo) 27.01.2015

Ivan : Pjesme jednostavno nisu jako dobre. Nisu loše, ali nisu dovoljno dobre da bi ušle u uho. S obzirom na razne pulupevaljke i gluposti koje se vrte po televiziji slažem se da ste se trebali malo više zadržati i češće zavrtiti ali mislim da to ne bi puno promijenilo. Jaje - varijacije na temu jedne rečenice koja je kad je čuješ prvi put fora, kad se ponovi je super, na trečem ponavljanju je ok na četvrtom pomalo iritantna. Svako jutro jedno jaje jednostavno nije dovoljno zanimljiva/duboka rečenica da bi se od nje napravila pjesma (mislim da niti jedna nije). Da pjesma ima nekakav refren ili nešto što bi ju učinilo zanimljivijom možda, ovako ne. Konj - duhovita i zanimljiva pjesma ali ne traži drugo slušanje. To je tip glazbe kakvu izvode postolar tripper, dubioza kolektiv, stividen itd. međutim oni imaju kompleksnije pjesme koje "vuku" na ponovno slušanje (stivideni nešto manje, zato i nisu dugo trajali). Dok sam slušao Jaje i Konja pokušao sam se zamisliti na koncertu. Nisam uspio...nema mi melodije, nečega što bi me vuklo da se uključim u pjesmu, zaplešem. Pretpostavljam da imate i koncertne verzije koje su nešto žešće. Hrvatska mati je zanimljiva obrada ali sa takvim pjesmama treba biti pažljiv jer (pogotovo početak) može zvučati kao da se rugate s pjesmom koja nekim ljudima nešto znaći, a Hrvati nisu poznati kao baš najtolerantniji narod na svijetu. To je pjesma s kojom ne možete osvojiti publiku nego je jednom kad več imate svoju publiku ponudite i tada će proći. Zenica je obrada koja ne mora postojati jer ništa novo niste dali pjesmi pa nemam razloga slušati vas umjesto originala. Radite dalje, pogledajte prvi album postolara, kad su se više oslanjali na zajebanciju a manje na kvalitetu glazbe....pjesme su tekstualno i glazbeno složene (imaju više od jedne kitice) 27.01.2015